GOMES Media

Equestrian photography | News | Media management

Geen categorie

Afscheid van een legende

Op woensdag avond 14 december zal Valegro (Negro x Gerschwin) voor het laatst te zien zijn tijdens het London Olympia en zal samen met zijn amazone Charlotte Dujardin hun laatste afscheidsronde rijden voor het publiek na een fenomenale carrière.

Het Internationale succes begon in 2011. Hij liep tijdens Zwolle International 2011, begin januari, zijn eerste Internationale wedstrijd, de Prix st. George samen met amazone Charlotte Dujardin. In dat jaar maakten ze al gauw hun Grand Prix debuut. Hun Internationale Grand Prix debuut vond plaats in het Franse Vidauban en al gauw volgden wedstrijden als Saumur, Fritzens en Hicksteadt. Na een succesvolle reeks wedstrijden werden ze opgenomen in het Britse team dat afgevaardigd werd naar de Europese Kampioenschappen in Rotterdam, waar ze met het team goud wonnen en Individueel een 9e plaats behaalden. En dat was nog maar het begin…

In 2012 begon de combinatie in het Amerikaanse Wellington. Later kwam de combinatie aan start tijdens het Horses and Dreams in het Duitse Hagen. Charlotte kwam, zag en overwon en behaalde samen met haar partner Valegro hun eerste wereldrecord in de Grand Prix Special van maar liefst 88.022%, en daarmee tot de dag van vandaag niet verbroken is. Na een pauze ter voorbereiding op de Olympische Spelen kwam de combinatie aan start tijdens het CDI3* Hartpury en behaalden in de kür op de muziek hun eerste score boven de 90%, en dat met de Olympische Spelen in het vooruitzicht. Minder dan een maand later stonden ze daar, op eigen grond, in hartje London, tijdens de Olympische Spelen.  Na een zinderende Grand Prix en  Special en daarbij Olympisch team goud, was het moment daar: Olympisch kampioen in de kür op muziek met een score van ruim 90%. Deze wereldcombinatie was definitief een feit!

In 2013 begon de kersverse Olympisch kampioene pas in juni, aan start tijdens het CHIO Rotterdam. Vervolgens Hicksteadt, waarna Dujardin/Valegro afreisden naar het Deense Herning om deel te nemen aan de Europese Kampioenschappen. Dujardin maakte haar favorietenrol waar en werd na teambrons, individueel Europees kampioen. Eind van het jaar verbraken ze opnieuw een wereldrecord: 93.975% in de kür op muziek tijdens het London Olympia, hun thuiswedstrijd.

Het jaar 2014 was aangebroken en namen in januari deel aan de wereldbeker wedstrijd in de Amsterdamse RAI tijdens Jumping Amsterdam, waar ook daar Charlotte Dujardin/Valegro de concurrentie de baas was. Na Amsterdam wonnen ze in april ook nog de wereldbeker finale in het Franse Lyon. In Aachen kwam de combinatie echter tot een dieptepunt. De CDIO5*-NC Grand Prix verliep totaal niet volgens plan en maakten fout op fout waarbij de score uitkwam op 76.900% en er een einde kwam aan de eindeloze successenreeks op plaats nummer 1. Dujardin/Valegro werd 6e in een zenuwslopende Grand Prix met een deelnemerslijst waar je ú tegen zegt. Uiteindelijk wisten ze een tweede plek te bemachtigen achter Rath/Totilas in de Special en wonnen ze de kür op muziek. Vervolgens maakten ze hun opwachting op het wereldkampioenschap in Caen, in het Franse Normandië. 85.271% in de Grand Prix, 86.120% in de Grand Prix Special en 92.161% in de Grand Prix kür op muziek, was genoeg voor teamzilver en de titel ‘Individueel wereldkampioen van 2014’. Het jaar werd weer zinderend afgesloten tijdens London Olympia en wisten opnieuw hun eigen wereldrecord te evenaren. 94.300% bedroeg het nieuwe wereldrecord en staat daarmee ook tot vandaag nog steeds te boek als wereldrecord in de kür op muziek.

Ook 2015 begon weer in Amsterdam, waar opnieuw de Britse vlag werd gehesen. In april maakten ze hun opwachting tijdens de wereldbeker finale in de Amerikaanse pokerstad Las Vegas. 94.196% bedroeg de kür score, wat net geen wereldrecord opleverde, maar wel goed voor de wereldbeker finale winst. Na hun uitstapje in Hartpury stonden ze weer op het Europees Kampioenschap om toe te slaan, en ja, ook op het Europees Kampioenschap in het Duitse Aachen was het weer raak. Voor een stadion met massa publiek won Charlotte teamzilver, achter het Nederlandse team dat goud won. Echter werd het spannend in de kür op muziek. De score van de Duitse Kristina Bröring-Sprehe en Desparados FRH kwam gevaarlijk in de buurt van de Britse wereldcombinatie. Uiteindelijk werd het na een spannende race opnieuw een gouden medaille voor de Britse heldin en haar Nederlands gefokte Valegro.

In hun afsluitende jaar 2016 raakte de combinatie voor het eerst sinds jaren hun eerste positie op de wereldranglijst kwijt, die zij moesten afgeven aan Kristina Bröring-Sprehe en Desparados FRH die haar in Aachen ook al op de hielen zaten. Charlotte Dujardin kwam voor de Olympische Spelen alleen aan start in Hartpury, waar ze zich opnieuw bewezen voor het team. Want ook in de Braziliaanse badplaats Rio de Janeiro stonden ze hun mannetje. De Grand Prix verliep vlekkeloos en wonnen de zilveren teammedaille. In de Grand Prix Special werden ze echter ingehaald door de Duitse Isabell Werth en haar wonder merrie Weihegold OLD. In de kür moest Werth haar eerste plaats weer afstaan aan Dujardin, want in de kür kwam de score uit op 93.857%, een maatje te groot voor de Duitse kopvrouw.

En zo verliep de successen biografie over de wereldcombinatie Dujardin/Valegro en maken ze er na 5 succesvolle jaren op het hoogste niveau een einde aan. Valegro zal op de stallen van eigenaar en Dujardins trainer Carl Hester genieten van zijn welverdiende pensioen en zal alleen nog worden ingezet voor shows en clinics. Charlotte zelf zal gewoon door gaan met haar sportcarrière, want de amazone zit nog vol met ambitie en heeft genoeg talent op stal staan om haar carrière voort te zetten.

Ook Koen heeft het Britse wonderduo meerdere malen op de foto gezet ondermeer tijdens het CHIO Aachen (foto), het CHIO Rotterdam en tijdens Jumping Amsterdam.

Bron/foto: ©Gomes Media

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Koen is allround in media. Hij is fotograaf en journalist en schrijft alle artikelen voor de website. Al jaren is hij bevlogen in de internationale paardensportwereld en reist hiervoor de hele wereld over.
Translate