GOMES Media

Media Management and marketing | Global media production

Nieuws

Historisch goud voor ‘Jackie’ Siu op Asian Games

Jacqueline Wing Ying Siu, ook wel ‘Jackie’ genoemd, won deze ochtend historisch goud op de Asian Games in het Indonesische Jakarta. De in Groot-Brittannië woonachtige amazone uit Hong Kong wist met een Jockey Club Fuerst on Tour een score van 77.045% neer te zetten waarmee ze de Maleisische Qabil Ambak, de winnaar van de eerste twee proeven, naar een tweede plek verwees. Het brons ging naar Hyeok Kim uit Zuid-Korea.

Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat Hong Kong een medaille wint in de paardensport sinds dat de sport op de lijst kwam te staan zo’n 36 jaar geleden. Deze medaille betekende tevens de eerste gouden medaille voor Hong Kong op deze Asian Games. Inmiddels is het journaal in Hong Kong op hol geslagen met dit nieuws. Voor de 35-jarige amazone was het haar vierde deelname aan de Asian Games en werd in 2014 al individueel vierde. Eerder trainde de amazone in Nederland bij meervoudig Olympisch Kampioene Anky van Grunsven en inmiddels bij Carl Hester.

Met Rosenstolz wist Qabil Ambak Mohd’ Mahamad Fathil de afgelopen dagen in de Prix st. George en de Intermediaite I de concurrentie achter zich te houden. In de kür op muziek ging het dan ook maar om een half procent met de nummer één. Met 76.620% mocht hij zich tevreden stellen met zilver.

Hyeok Kim kreeg het brons. Hij kreeg een score van 75.705% toegedeeld met zijn Duits gefokte Degas K. De Zuid-Koreaan traint bij de Duitser Benjamin Werndl en nam vorig jaar deel aan diverse internationale wedstrijden in Europa. In de landenwedstrijd wist hij Zuid-Korea al naar het teamzilver te helpen.

De top zes werd verder afgemaakt door de Japanner Shunsuke Terui op plaats vier, de Thaise Pakjira Thongpakdi op plaats vijf en de Iraanse Litta Soheila Sohi op plaats 6. De laatst genoemde amazone wist het publiek te verrassen de afgelopen dagen. De in Groot-Brittannië woonachtige Sohi reed record naar record en wist met deze zesde plaats een uniek record te schrijven als Iraanse amazone. Ook wist zij als eerste dressuuramazone ooit voor Iran de 70% grens te doorbreken en zag maar liefs 71.775% noteren met haar Nederlands gefokte Air F.K. en gaat daarmee meer dan tevreden huiswaarts.

De Asian Games werden gejureerd door Peter Holler (GER/5*), Freddy Leyman (BEL/4*), Susan Hobson (NZL/4*), Elisabeth Max-Theurer (AUT/5*) en president van het jurypanel Maria Schwennesen (AUS/5*). In de afsluitende kür op muziek reden totaal 15 combinaties mee uit totaal negen landen. Drie ruiters die in deze kür op muziek meereden, zullen ook aan start komen op de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon binnen enkele weken. Een van die deelnemers is de winnares, Jacqueline Wing Ying Siu. Zij heeft zich met haar Ferrera weten te plaatsen voor Tryon.

Voor de dressuur zit de wedstrijd er nu op. De Asian Games gaan nog verder met de eventing en het springen en duurt tot ongeveer begin september.

Bron: GOMES Media

Foto: Jacqueline Wing Ying Siu tijdens CDI Harthill-Bolesworth in juni dit jaar | © GOMES Media

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Koen is all-round in media. He has been passionate about the (equestrian) world for many years and travels all over the world. He works currently for different national federations worldwide and studies international politics.
Translate