GOMES Media

Media Management and marketing | Global media production

Opinie

Column: Terugblik op 2018

Hoewel het jaar nog niet is afgelopen zijn we ondertussen wel al begonnen met de kerstinkopen en kijken we alvast vooruit naar 2019. Er staan nog een paar internationale wedstrijden voor dit jaar op de kalender, hoewel alle grote kampioenschappen toch echt achter de rug zijn. 2019 moet en zal een fantastisch jaar worden aangezien de wereldtop zich volgend jaar in Nederland verzamelt. Toch wil ik even terugkijken op het afgelopen jaar..

Het jaar 2018 was het jaar van de Wereldruiterspelen. Dit kampioenschap zal volgens velen in de boeken gaan als niet-geslaagd evenement en de FEI heeft dan ook besloten dat het WK op zal houden met het huidige format. Qua organisatie mag het Wereldkampioenschap dan niet geslaagd zijn, het niveau was echter om te smullen. Hoe spijtig het ook van de endurance was, de andere disciplines zorgden echter voor een spektakel. Een vurige strijd tussen Isabell Werth, Laura Graves en Charlotte Dujardin in de dressuur. De verrassing Laura Klaphake die als eerste amazone het WK springen won en de Duitsers die het WK eventing op z’n kop zette door weer geschiedenis te schrijven. Het grootste cadeau voor Nederland waren toch wel de para-ruiters. De KNHS heeft letterlijk goud in handen met een bondscoach als Joyce Heuitink. De allround paardenvrouw heeft alles in huis waardoor zij zo ontzettend goed weet te presteren. De afgelopen jaren is deze tak van sport onwijs gegroeid en hebben voor het eerst de Britten verslagen. Sanne Voets, Frank Hosmar, Nicole den Dulk en Rixt van der Horst zorgden voor meerdere gouden plakken, en denk dat de komende jaren dit nog meer zullen gaan worden. Komt dan toch eindelijk het moment dat ook de NOS dit begint te waarderen in Nederland?

Ook was 2018 het jaar van schommelingen. Er vonden al veel veranderingen plaats binnen de sport qua regels en insteek. De FEI is bezig met grote veranderingen om de sport zo innovatief mogelijk te houden. Met de aanpak van de dressuur, het WK-format en het Solidarity project van de FEI. Bij het laatste doelt de FEI op wereldwijd paardrijden. Dat de sport niet alleen in westerse landen een succes is, maar dat er ook mogelijkheden zijn in iedere uithoek van de wereld. Vooral in Afrika en Centraal- en Zuid-Amerika valt nog veel winst te behalen. Ook volgend jaar zullen er grote veranderingen gaan plaatsvinden. Welke dat precies zijn, komen we vanzelf achter.

Ook in Nederland heerst nog een andere sfeer. Komt dit omdat er binnen de KNHS ook zoveel veranderingen plaatsvinden of dat Nederland andere landen voor zich moet dulden op grote kampioenschappen? Niemand weet het precies, omdat iedereen er zelf onderdeel van is. Toch denk ik dat het qua topsport wel meevalt. Nederland groeit nog steeds en ondanks de omstandigheden en tegenslagen die Nederland heeft gehad de afgelopen jaren komt het goed. Zeker met het talent wat hier rondloopt. Bedenk dat ook een land als Duitsland flink wat slechtere jaren heeft gehad. Vooral tussen 2009 en 2012 was het minder gesteld, maar wisten daarna ook weer keihard terug te komen. Het land barst van de vele goede ruiters en paarden. De sfeer dankt zich naar mijn idee aan de Social Media-goeroe’s. Door al het geklaag, gezeik en verspreiding van negatieve content wordt de sport er niet op gepromoot. Dit geldt overigens niet alleen binnen Nederland, maar ook in andere landen waar de paardensport ‘hot’ is. Social Media is in mijn ogen echt de boosdoener, terwijl het juist als perfect middel kan worden ingezet ter promotie van de sport. Hopelijk zal dat getij zich in 2019 keren en wordt dat jaar nog mooier dan dat 2018 al was. Eerst gaan we nog genieten van de aankomende wedstrijden en vol goede moed het nieuwe jaar in.

 

Koen Gomes 

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Koen is all-round in media. He has been passionate about the (equestrian) world for many years and travels all over the world. He works currently for different national federations worldwide and studies international politics.
Translate