GOMES Media

Media Management and marketing | Global media production

Opinie

Column: (g)een nominatie voor de Para-Dressuur

Helaas is er bij de jaarlijkse NOC*NSF sportverkiezing wéér geen paardensporter te vinden. Hoewel er voor de Nederlandse sporters binnen de Olympische disciplines, dressuur, springen en eventing, geen medailles zijn gevallen vergissen ze zich toch echt in de para-dressuur. En hoewel de discussie over dit sportgala in de paardensport allang gevoerd is, blijft dit ook opnieuw slikken. 

In een Olympisch jaar, vooral met de afgelopen winterspelen, is het maar wat moeilijk om in dat rijtje genomineerden te komen. Bij de vrouwen konden ze zelfs geen keuze maken en zijn er vier genomineerden. En terecht! De genomineerde sporters in categorie man en vrouw zijn meer dan terecht. Alle sporten zijn zo moeilijk te vergelijken, en dus blijft het sportgala zo verschrikkelijk discutabel.

Bondscoach Joyce Heuitink in haar rol als amazone. | © Koen Gomes

In de categorie ‘Paralympische sporter/ploegen’ stond het Nederlands Para-Dressuur team als enige ‘paardensporter’ in het rijtje. En helaas hebben zij het niet gered om bij de laatste drie te komen. En dat doet pijn, laat ik eerlijk zijn. Het team van bondscoach Joyce Heuitink verdient beter. Wat zeg ik, verdient alles meer dan niet genomineerd te worden. Het was niet alleen het eerste teamgoud ooit in de geschiedenis, het waren ook de teamleden die individueel een meesterprestatie wisten neer te zetten. Dat Nederland het zo goed deed in de medaillespiegel in Tryon is te danken aan de para-ruiters. En al jaren zit deze tak van sport in een treinvaart. De KNHS heeft geen goud, maar platina in handen met een bondscoach als Joyce Heuitink. Met haar expertise als vakkundig amazone, jurylid, trainer en coach weet zij het optimale in het team naar boven te halen. De ruiters en amazones weten er altijd op het juiste moment te staan.

Laat ik de medailleregen in Tryon nog even naar boven halen. Voor de allereerste keer in de geschiedenis teamgoud. De Britten zijn na al die jaren ingehaald door de Nederlanders. Paralympisch Kampioen van 2016, Sanne Voets, wist in Tryon drie weergaloze proeven neer te zetten. Dat leverde haar tweemaal individueel goud op. Frank Hosmar die er ieder jaar weer staat en ook dit jaar tweemaal zilver meebracht. Ook goed voor tweemaal individueel goud, Rixt van der Horst. Nicole den Dulk, tweemaal individueel brons. Dat bracht Nederland alleen al aan de Para-Dressuur totaal negen medailles op, waarvan 5 goud. En dan hebben we het alleen nog maar over Tryon, zonder terug te kijken naar de afgelopen succesvolle jaren.

Inmiddels weten de paardensporters zelf en de liefhebbers dat we een ondergeschoven kindje zijn in de Nederlandse sportwereld. Ook die discussie is allang gevoerd. Waar ik heen wil is de waardering dat de Para-Dressuur verdient. En gelukkig gaat dat in de paardensport zelf goed, al is de media-aandacht schaars. Maar ook buiten de paardensport verdienen zij meer. Meer media-aandacht, zendtijd op het Sportjournaal en eigenlijk een nominatie. En hoewel de genomineerden meer dan terecht zijn, verdient de Para-Dressuur toch écht meer. Tokio 2020 ligt al op de loer. Ik weet zeker dat een ‘platina’ bondscoach als Joyce Heuitink dat voor elkaar gaat krijgen. Met zo een sterk team aan ruiters en amazones, zo’n beleid en zo’n ontzettende spirit, verdienen ze dan toch eindelijk wat ze echt horen te verdienen; meer! En dan hopelijk een nominatie.

 

Koen Gomes

3 COMMENTS

  1. Prachtig geschreven Koen! Niets meer dan bewondering voor dit team. Ik sluit mij helemaal bij je woorden aan.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Koen is all-round in media. He has been passionate about the (equestrian) world for many years and travels all over the world. He works currently for different national federations worldwide and studies international politics.
Translate