GOMES Media

Media Management and marketing | Global media production

Opinie

Column: verkorte Grand Prix als trekpleister

Op de London Olympia Horse Show werd voor het eerst de pilot voor de short Grand Prix gereden. Een speciaal team bestaande uit ruiters en juryleden hebben gewerkt aan deze proef en werd tentoongesteld aan het publiek. Deze verkorte Grand Prix moet het publiek aantrekken, het stuit alleen op veel weerstand.

Veel experts, ruiters en ook juryleden staan negatief tegenover de verkorte Grand Prix omdat het ten koste zou gaan van waar het werkelijk om gaat; harmonie, souplesse en africhting volgens het skala. De klassiekheid waar de dressuur om bekend staat. Dat komt allemaal samen in de huidige Grand Prix. De verkorte Grand Prix zou het publiek weer moeten wekken omdat de huidige Grand Prix te saai en langdradig zou zijn. Daar valt natuurlijk iets over te zeggen. De Grand Prix zoals wij hem nu kennen wordt al sinds de historie van de dressuur al zo gereden, inclusief kleine aanpassingen door de afgelopen jaren heen. Om de paardensport de komende jaren op de Olympische kalender te behouden moet er iets veranderen. Daarom werden de handen ineen geslagen en kwam het tot de ‘pilot’ in Londen. Dus nog geen definitieve verandering, maar een testfase. Het proberen waard.

De kritiek komt vooral uit Duitsland. Zij die ook niet positief staan tegen een verandering en naar mijn idee toch maar blijven hangen in hoe het nu is. Als het huidige systeem zoveel succes oplevert wil je niet veranderen. Misschien omdat je dan toch succes moet inleveren. En toch is innovatie noodzakelijk binnen de dressuur, er moet iets gebeuren.

De verkorte Grand Prix was misschien wat te gehaast. Een aanpassing zou op z’n plek zijn, maar we kunnen toch niet op de Grand Prix blijven zitten die al op de Olympische Spelen in 1984 werd verreden?! Drie keer een uitgestrekte draf is overbodig. Ook zouden de lijnen anders kunnen en zouden enkele onderdelen ingekort kunnen worden zonder ver af te wijken van de huidige proef. Maar we moeten toegeven, het moet anders. De dressuur is té conservatief en dat blijkt ook nu weer. De dressuur wil zich niet aanpassen omdat we te erg vasthouden aan wat er al is. Doodzonde! Want je hoeft niet alles te veranderen om vernieuwend te blijven.

Het resultaat van het correct opleiden van een paard komt terug in de proef, maar dat kan toch ook in een ander jasje. Zo zijn er toch ook meerdere wegen die naar Rome leiden? En ik geloof ook echt dat het niet alleen aan de Grand Prix ligt, of aan het jurysysteem of de verandering binnen het dierenwelzijn. Het is een combinatie van alles. Waarbij alles op een rijtje moet worden gezet om te kijken waar we kunnen veranderen.

Zolang we met elkaar blijven innoveren en blijven geloven in de toekomst van de sport, vallen de puzzelstukjes langzaam in elkaar. Alleen moet je dat wel met elkaar doen en elkaar niet tegenwerken of alleen kritiek uiten terwijl je zelf geen actie onderneemt. Kom met ideeën en steek je armen uit, verandering begint bij jezelf. En met elkaar zorgen we voor de toekomst in de dressuur, met of zonder de verkorte Grand Prix. Maar wel met elkaar!

Koen Gomes

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Koen is all-round in media. He has been passionate about the (equestrian) world for many years and travels all over the world. He works currently for different national federations worldwide and studies international politics.
Translate