GOMES Media

Equestrian photography | News | Media management

Christiane Schaurte in Namibia | © Privat
Nieuws

Wereldwijde inzet voor paardenliefhebbers; Christiane Schaurte

In de paardensport zijn er veel mensen die zich hard inzetten voor de groei en globalisering van de sport. Dankzij hen wordt de paardensport wereldwijd mogelijk gemaakt. Een van die mensen is de Bosnische Grand Prix amazone Christiane Schaurte. Ze heeft meerdere projecten opgezet in Bosnië en Herzegovina en Namibië om iedereen kennis te laten maken met paardrijden. Wat is haar drijfveer en wat zijn haar toekomstplannen? GOMES Media ging met haar in gesprek.

Christiane Schaurte met Vanqueur | © Koen Gomes

‘Jany’ Schaurte is net terug uit Namibië als we haar bellen. De in Nederland wonende Christiane is van beroep journalist en heeft lange tijd voor het bekende Duitse Society magazine, Bunte Magazine, gewerkt. Al vanaf haar jeugd is ze bevlogen in de paardensport. De liefde voor de paardensport heeft ze niet van een onbekende. “Mijn moeder reed op hoog niveau en won teamzilver tijdens de Olympische Spelen in 1956 in Stockholm. Ze zat toen samen met Liselott Linssenhoff in het Duitse team. Ik heb altijd op pony’s gereden tot ik ging studeren. Hierdoor kwam het op een lager pitje te staan” zegt Schaurte. Pas in 2003 besloot ze het rijden weer op te pakken nadat ze een nieuw paard had gekocht. “Ik begon in de Duitse M* klasse. Daarna liepen we alle niveaus door en mocht ik internationaal starten. In 2015 behaalde ik de Golden Reitabzeichen, iets waar ik altijd al van had gedroomd.”

Sinds 2010 is ze nauw betrokken bij de Bosnische paardensportfederatie. “Ik heb geholpen bij de FEI erkenning in 2015. Dat was een enorme mijlpaal!” Haar paarden staan gestald op Dressurstall Dahmen in het Duitse Aachen. “Dankzij Renate Dahmen is dit allemaal mogelijk. Mijn paarden worden daar fantastisch verzorgd en dankzij Renate kan ik dit überhaupt allemaal doen. Ze ondersteunt mij overal in.”

Riders of Hope

“Mijn thuisclub Pegasus heeft reeds in 2000 de stichting ‘Riders of Hope’ uit de Verenigde Staten overgenomen voor Bosnische kinderen en jongeren om hun in contact te laten komen met paarden. Het land kampt met veel politieke problemen, wat het voor de paardensport lastig maakt. Je begint helemaal onderaan door ze voor de paarden te laten zorgen, te poetsen en te laten rijden. Veel Bosnische kinderen kampen met de problemen in het land. Juist door ze met paarden in contact te laten komen vergeten ze de ellende. Ze zijn enorm fanatiek en willen het beste in hun zelf naar boven halen. Daarop besloten we ze naar Aachen te laten komen. Hier leren ze alles over de paarden en krijgen ze rijles op onze paarden. Hier kunnen ze ervaring opdoen en dit meenemen naar Bosnië.” Aldus Schaurte.

Samen met de Bosnische Secretaris Generaal van het IOC.

De jongeren zijn door middel van de nationale rijvereniging in Sarajevo in contact gekomen met de stichting. Het uiteindelijke doel is om de ervaring die ze opdoen door te geven aan de volgende generaties. “We begonnen met één paard en dat zijn er inmiddels 15 geworden. Het groeit bijna met de dag. Vorig jaar werden we geselecteerd voor de FEI Solidarity Awards en zaten we bij de top 3. Dan besef je pas hoeveel impact het werkelijk heeft. Het gaat echt stap voor stap, maar het is allemaal mogelijk dankzij het enorme talent van de kinderen.”

Namibië

Vorig jaar werd Jany benaderd om ook Namibië op weg te helpen in de paardensport. Hiervoor hebben we een soortgelijk deelproject opgezet. “De sport is hier al wel veel meer ontwikkeld dan in Bosnië, toch kennen beide landen ieder zijn problemen. Zo liggen er in Bosnië meer politieke problemen, maar speelt in Namibië vooral het klimaat een rol. Overdag is het overleven in de hitte, dat maakt het paardrijden nog lastiger. Het land is ook zo enorm groot en bestaat voornamelijk uit woestijn. Het reizen met de paarden met de bijkomende omstandigheden maakt het des te moeilijker. Maar ook dit is een geweldige uitdaging.”

Johanna Sauber met haar zelfgefokte Büllsport Anton, een van haar leerlingen in Namibië. | © Privat

“In Namibië wordt er al op hoog niveau gesprongen en ligt het niveau in de Endurance heel hoog. In de dressuur rijden ze hier tot ongeveer Medium Level. Er is zelfs een amazone die al uitkomt in de Lichte Tour. Daarnaast worden er hier paarden gefokt voor het springen en dressuur en proberen ze zich serieus te ontwikkelen in de sport.” meent Jany. Als we haar vragen naar wat Namibië precies nodig heeft is ze daar heel stellig in; “Ze hebben de basis nodig. Net zoals in Bosnië. Dat betekend goede instructeurs voor zowel ruiters, trainers als juryleden, en paardenmensen met kennis. We organiseren regelmatig wedstrijden en clinic’s. Continuïteit is heel belangrijk, zodat ze niet meteen vergeten wat er gezegd is. Anders krijgen ze een keer les en zijn na een week al vergeten wat er gezegd is. We werken heel consequent!”

Ook met het project in Namibië krijgt ze de volle steun van Renate Dahmen. “We laten een groep van 10 Namibische jongeren tussen de 16 en 24 jaar, net zoals de Bosnische kinderen, ook naar Aachen komen om ervaring op te doen met onze paarden. De jongeren lopen eigenlijk een soort stage en krijgen hier de kans om met onze paarden te werken. We kunnen ze dan optimaal begeleiden.” Zegt Jany. “Samen met Renate hebben we de Jügend Förderpreis opgezet om de Namibische ruiters te laten ontwikkelen in de wedstrijden. Ze rijden hier dan nationale wedstrijden op junioren niveau. Daarnaast representeren ze de Namibische vlag. Hopelijk kunnen we dit tot internationaal niveau doortrekken.”

Verschillen

Wat is het grootste verschil tussen Bosnië en Namibië, vragen we haar. “De temperatuur!” Zegt ze lachend. “Namibië kampt met een heel zwaar klimaat waardoor je ’s Ochtends om 5 à 6 uur op moet staan om iets te kunnen doen. Het word al heel vroeg warm. Een ander verschil zijn bijvoorbeeld de kampioenschappen. In zowel Bosnië als in Namibië hebben we de nationale Kampioenschappen georganiseerd. Zo namen er in Bosnië totaal 25 ruiters deel aan het kampioenschap en zo reden er bijna 90 ruiters op het Namibische Kampioenschap. Hierin zie je toch wel het verschil, maar dat maakt het ook zo uniek. De ruiters zijn allemaal vrij jong maar dat werkt des te beter. Daardoor kunnen we aan de toekomst werken en dit uitbouwen tot iets heel bijzonders.” Aldus Schaurte. “Het voordeel van Namibië is dat ze al langer in de paardensport zitten. De federatie bestaat al langer en ze werken heel nauw samen met buurland Zuid-Afrika, die wel alle mogelijkheden en financiële middelen hebben. Ook dat maakt het verschil erg groot. Maar ik geloof oprecht in beide landen.”

Jureren

Jany samen met het Deense 5* jurylid Hans-Christian Matthiesen. | © Privat

Naast alle inspanning in de sport en haar projecten is Jany ook regelmatig in het jury hok te vinden. “Ik jureer soms nationaal, maar meestal schrijf ik bij internationale juryleden. Ik ben helaas te oud om internationaal te mogen jureren, hoe graag ik dit ook zou willen. Ik vind het heel interessant om als ruiter te kunnen volgen hoe een jurylid er naar kijkt. Waarom iets een 7 is in plaats van een 8. In het juryhok maak je alles veel intenser mee dan op de tribune, daarom zit ik liever naast een jurylid. Is het glas dan halfvol of halfleeg? Bij mij in ieder geval altijd halfvol!”

Dit zelfde geldt voor de landendiversiteit bij de FEI. De FEI pleit al langer voor meer landendiversiteit in de paardensport. Met de projecten in Bosnië en Namibië draagt Christiane hier een belangrijk steentje aan bij. Al ziet ze het zelf anders; “Dit is inderdaad een belangrijk punt. Maar met alleen veel vlaggen kom je er niet. Je hebt mensen met kennis nodig die oprecht het beste met de sport voor hebben.”

Grote steun Dressurstall Dahmen

“Ik krijg veel steun vanuit mijn omgeving om dit te kunnen doen. Renate steunt mij overal in en maakt het allemaal mogelijk voor mij. Ook mijn man en zoon Christopher staan mij altijd bij en geeft mij de mogelijkheden om te kunnen reizen. Ook van mijn familie en vrienden krijg ik alle support.  Zonder hen is het niet mogelijk.” De stal in Aachen is echt haar tweede thuis. “Dressurstall Dahmen is heel belangrijk voor mij. Niet alleen omdat mijn paarden het er zo goed hebben en ik mij optimaal kan bezig houden met de sport maar ook door de fantastische mensen om mij heen. Dat geeft kracht.”

Hoopvolle toekomst 

De toekomst ziet ze positief tegemoet. “We hebben enorme sprongen gemaakt en gaan dit de komende tijd zo voortzetten. We willen de sport populair maken in beide landen zodat steeds meer mensen zich verbonden voelen met de paarden. De jeugd heeft de toekomst en ik heb ze allemaal lief. Ze zijn allemaal zo gemotiveerd. Met kinderen en jongeren kun je zoveel kanten op en dat biedt ruimte. En met de middelen die we nu hebben weet ik zeker dat we er komen.”

“We gaan de komende tijd lokale wedstrijden organiseren en zullen diverse clinic’s in zowel Bosnië als Namibië organiseren, technisch moet het ook blijven kloppen. In maart organiseer ik samen met mijn Nederlandse vriendin Vivian Lindeman een seminar voor juryleden en trainers in Sarajevo. Ik reis in mei terug naar Namibië om verder te gaan. Voor Bosnië heb ik een persoonlijke droom. Ooit hoop ik op ieder niveau een Bosnische ruiter te zien die zijn land kan vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld bij de Junioren, Young Riders en bij de senioren. En als ze dan mee doen aan de Balkan Kampioenschappen maakt dat het wel extra bijzonder.” Laat ze besluitend weten. “Over tien jaar wil ik graag terug kunnen kijken op wat we tot nu toe bereikt hebben en ze op de wedstrijden tegen te zien komen. Dat zou fantastisch zijn. De Grand Prix is niet het hoofddoel, dat is als de kers op de taart. Het belangrijkste is en blijft de basis en het plezier!”

“Persoonlijk hoop ik mijzelf als amazone te blijven ontwikkelen. Zolang alles goed blijft gaan wil ik mensen begeleiden, de projecten voortzetten en blijven genieten van mijn paarden. Ik hou mij open voor alle andere landen die de sport omhoog willen halen. Een nieuwe markt openen om landen te helpen en een hoop vlaggen te laten waaien met hoog technisch niveau. Ik wil de sport voortzetten en zelf natuurlijk ook mooie internationale wedstrijden blijven rijden om Bosnië en Herzegovina te vertegenwoordigen. Het is een fantastische reis die ik aan het maken ben. Het is echt een life-time project.” Sluit Jany af.


Read HERE the English version of the article

Lesen Sie HIER die Deutsche Version des Artikels


Christiane Schaurte - Graffiti (BIH)
Christiane Schaurte and one of her Grand Prix horses; Graffiti. | © Privat
« 1 van 7 »

Bron: GOMES Media | Dit artikel mag niet worden overgenomen zonder toestemming van de auteur.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Koen is allround in media. Hij is fotograaf en journalist en schrijft alle artikelen voor de website. Al jaren is hij bevlogen in de internationale paardensportwereld en reist hiervoor de hele wereld over.
Translate