GOMES Media

Media Management and marketing | Global media production

Opinie

Column: Het succes dat Jumping Amsterdam heet

Lekker actueel om nou nog iets te schrijven over Jumping Amsterdam. Dat klopt. Helaas ben ik twee derde van mijn fotowerk kwijtgeraakt en dus zorgde dat voor de nodige stres. Daarnaast hield mijn camera het ook voor gezien, precies tijdens de Grand Prix. Een terugblik op Jumping Amsterdam is dan nu wel op z’n plek.

Voor mij is het jaarlijkse hippische evenement in de RAI een bijzonder concours. Als jongen uit Haarlem voelde Jumping Amsterdam altijd aan als thuisconcours, en nog steeds. Ik won ooit gratis kaartjes voor de vrijdagavond zo’n 13 jaar geleden, en sindsdien ben ik om. Daar groeide de passie voor de sport en de entourage die er om heen hing. Van alle concoursen die ik nu bezoek, is Jumping Amsterdam de bron.

De zestigste editie werd feestelijk gevierd als de ‘Diamond Edition’. Met de uitbreiding van een extra hal, extra tribuneplaatsen en de terugkomst van het Wereldbeker springen, werd de ‘Diamond Edition’ meer dan waar gemaakt. Het evenement was tot in de puntjes verzorgd en niemand komt iets te kort. De faciliteiten voor de ruiters en de paarden zijn uitstekend. Het publiek wordt getrakteerd op de vele standjes, lekkernijen die overal te verkrijgen zijn en vooral op de fantastische sport die te zien is. Niet voor niets dat de tribunes tot de nok toe gevuld zaten en de vrijdagavond, zaterdag en zondag volledig waren uitverkocht. Het is werkelijk het succes dat Jumping Amsterdam heet. Te danken aan de geweldige organisatie.

Het evenement heeft een staat van dienst en trok opnieuw een hoop bekende Nederlanders aan. Prinses Beatrix is al jarenlang groot fan en was natuurlijk dit jaar aanwezig, evenals haar zoon Koning Willem-Alexander met onze toekomstige koningin. Van Olympisch Kampioen snowboarden Nicolien Sauerbreij tot aan voormalig RTL-baas Erland Galjaard, ze waren er allemaal bij en genoten van top tot teen. Jumping Amsterdam kreeg dan ook de volle media-aandacht op de televisie, kranten en Social Media.

De sport was van het hoogste niveau. Amsterdam trekt voor de dressuur altijd de beste ruiters aan. Hoewel het misschien geen verassing was dat Isabell Werth de overwinning pakte, was het toch zenuwslopend tussen Hans-Peter Minderhoud, Patrik Kittel en de twee andere Duitse topamazones. Dorothee Schneider is eigenlijk niet zo heel vaak in Nederland te vinden op de Nederlandse wedstrijden, maar moet na een eerste keer Amsterdam toch een goed gevoel hebben overgehouden. Daarover gesproken… De strijd tussen Nederland en Duitsland is en blijft, en blijven de Duitsers Nederland soms eng terrein vinden, en andersom. Maar wie dit nou nog durft te zeggen, verklaar ik voor gek. Heb je het publiek uit z’n dak zien gaan tijdens de prijsuitreiking van de Wereldbeker kür op muziek? Drie Duitse leading lady’s op 1, 2 en 3. Ik heb nog nooit het Nederlandse publiek zo uit z’n dak zien gaan. En dit bewijst dat de dressuur bijna geen rivalen kent maar alleen maar winnaars. Dit bewijst ook dat iedereen van de sport houdt, ongeacht nationaliteit. Dit was abnormaal!

Het springen idem dito. De Fransman Simon Delestre die op zaterdagavond de grote prijs won, terwijl de Zweed Henrick von Eckermann het Wereldbeker springen op z’n naam schreef. Het publiek was niet meer te houden. Daarom houd ik zo van deze sport. En niet alleen de kenners, maar ook de kleine meisjes en jongens die net zoals ik vroeger, ook langs de hekken staan om hun grote helden live te zien paardrijden. Het is een evenement voor iedereen. Van groot tot klein, kenner tot ‘geen verstand hebben van’, Koning tot aan burger en van beginner tot aan Olympisch Kampioen. Jumping Amsterdam is hét evenement van iedereen. En ik hoop dat dit evenement nog vele, vele jaren iedereen mag verwelkomen, mag inspireren en mag laten genieten van de prachtige sport die we hebben en waar iedereen zichtbaar van geniet.


Koen Gomes

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Koen is all-round in media. He has been passionate about the (equestrian) world for many years and travels all over the world. He works currently for different national federations worldwide and studies international politics.
Translate