GOMES Media

Media Management and marketing | Global media production

Nieuws

CHI Al Shaqab: de paarden leven hier als goden

Inmiddels hebben we al flink wat dagen doorgebracht in het warme en zonnige Qatar. De wedstrijd zelf is inmiddels in volle gang. Ik kan wel zeggen dat ik de gaafste dingen in mijn leven hier heb gedaan. Maar tot mijn spijt zien anderen dit wereldwonder voor de paarden toch even anders. Kijk en lees, en zie hoe ik mijn dagen doorbreng in Doha.

Nadat we de eerste dagen goed waren doorgekomen, kwamen we steeds beter op gang. De wedstrijdlocatie is nergens mooier, alle faciliteiten zijn er en als je maar in je vingers knipt staat er iemand voor je klaar. Je zou bijna kunnen zeggen dat alles gaat tegenvallen als je in Qatar bent geweest, misschien maakt dat deze wedstrijd zo uniek.

De trip door de woestijn was onvergetelijk! | © Koen Gomes

Woensdag heb ik de mooiste trip van mijn leven gemaakt, dat kan ik wel stellen. Met Sjeik Abdullah hebben we vier uur lang door de zandwoestijn van Qatar geracet en heb ik voor de eerste keer kameel gereden in deze droge woestijn in het noord-westen van Qatar. Even hebben we buurland Saoedi-Arabië kunnen zien liggen. De reis die we gemaakt hebben was onvergetelijk. Ook hebben we een van de vele souq’s bezocht. Een oude traditionele markt met allemaal marktkooplui die specerijen, kleden en stoffen verkopen. Dit is letterlijk cultuursnuiven. En hoeveel meningen er ook zijn over dit land. Je kunt ook als vrouw prima alleen over straat en zijn ze hier in de omgang heel vrij met elkaar. De mensen zijn gastvrij en vriendelijk. Dit land heeft mij in alle opzichten verrast.

Gisteren begon de wedstrijd dan ook echt. De Para-Dressuur ruiters gingen van start en wisten meteen bovenaan te eindigen. Annemarieke Roling-Nobel won onder meer de CPEDI3* Team Test. Ook de andere ruiters wisten te imponeren hier. De wedstrijdhal is waanzinnig en volledig verkoeld zodat de omstandigheden aangenaam blijven. Ook de springruiters zijn van start en wisten al meteen in de prijzen te vallen. De dressuur gaat vandaag van start. Gisteren was de vet-check voor de paarden en daarbij zijn alle paarden (inclusief de Nederlandse), goed door de keuring gekomen.

Annemarieke Roling-Nobel tijdens het CHI Al Shaqab | © Koen Gomes

Om de tijd te vullen hebben we gisteren ook een bezoek gebracht aan de koninklijke stallen en het immense complex van Al Shaqab. Het terrein is abnormaal groot en voldoet werkelijk aan alles. Er is een speciaal kinder-complex met reuze ponystallen, binnen- en buitenbaan en overal zie je spuitplaatsen, grote zand- en gras paddocks en weilanden. De koninklijke stallen zijn bizar mooi. De stallen hebben een grootte van 6 x 6 meter en zien er spik en span uit. Je kunt hier letterlijk van de vloer eten. De paarden zien er waanzinnig goed uit en stralen dit ook uit. Ook is alles goed verkoeld en komt overal veel natuurlijk licht binnen. De paarden hebben veel mogelijkheid om naar buiten te gaan en te genieten van de grote weilanden en paddocks. Ook is er een speciaal paardenhospital, gezondheidscentrum met een aquatrainer, loopband en een heus paarden zwembad. De rijbanen zijn niet te tellen. Verder ligt er nog en heel dorp voor de verzorgers, trainers en ruiters en is er een galopeerbaan van ruim twee kilometer lang. nu ik het met eigen ogen heb gezien, geloof ik het pas echt. De paarden leven hier als goden.

Een van de vele weilanden op Al Shaqab | © Koen Gomes

Helaas zijn er ook een hoop mensen die weerstand bieden tegen deze luxe. Zij zien liever paarden lekker in de modder, 24/7 rennen over de uitgestrekte velden en zien deze luxe niet als luxe voor de paarden, maar voor de mensen. Jammer dat er altijd weerstand is. Er is zat leed in de wereld. Pas als je hier bent geweest en met eigen ogen hebt gezien hoe goed het voor elkaar is, mag je terugkomen met een eerlijk oordeel. Iedereen vult voor zijn paard in wat geluk is en hoe je hem gelukkig kunt krijgen, doe dat ook vooral. Maar stop wel met oordelen over de luxe die ze hier hebben. Want wat ze de paarden hier bieden, valt moeilijk te overtreffen. De mensen zien slechts 1% van alles wat hier werkelijk is.

Het gezondheidscentrum met paardenzwembad. | © Koen Gomes

Dit gezegd te hebben zal ik de komende dagen genieten van alles wat er nog gaat komen. De paarden zijn fit en voelen zich goed, we zijn klaar voor de wedstrijd. Let’s rock this show!


Koen Gomes

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Koen is all-round in media. He has been passionate about the (equestrian) world for many years and travels all over the world. He works currently for different national federations worldwide and studies international politics.
Translate