GOMES Media

Media Management and marketing | Global media production

Opinie

Column: CDI in Mexico een groot contrast

Vorige week was ik in Guadalajara, zo’n ruime 500 kilometer boven Mexico-Stad in Mexico. Het was voor mij de eerste keer dat ik aanwezig was tijdens een CDI in Mexico, überhaupt in het land Mexico. Ik heb mij bewonderd over de CDI in Guadalajara, vergeleken met Europa is het een groot contrast.

De wedstrijdlocatie zag er prachtig uit. Een mooie grote ring die prachtig was aangekleed. Een grote indoor hal die er tevens mooi verzorgd bijlag. De stallen waren permanent en zagen er goed en verzorgd uit. De organisatie zelf deed er alles aan om iedereen het naar zijn zin te maken en dat is gelukt ook. Wat het meeste opviel aan de wedstrijd was de sfeer. De Mexicaanse dressuurcommunity is klein maar wel sterk en enorm hecht. Het deelnemersveld bestond uit alleen maar Mexicanen en een ruiter uit Nicaragua.

Persoonlijk vond ik het een verademing. Ik heb bijna heel Europa afgereisd voor internationale wedstrijden en ben er nog altijd gek op. De kwaliteit is enorm hoog, er zijn altijd veel deelnemers en er zijn altijd veel landen die het tegen elkaar opnemen. De wedstrijden worden altijd groots aangepakt en er komt altijd veel publiek op af. Het verschil dat je vooral ziet met Mexico en de Europese wedstrijden is dat het in Europa heel individualistisch is. Iedereen leeft meer in groepjes en dat zorgt voor een andere sfeer. Een wedstrijd maak je met elkaar leuker, dat is ook goed voor de sport. Natuurlijk is het zo dat de Mexicaanse community kleiner is en dus hechter. Dat neemt niet weg dat het met een grote wedstrijd in Europa niet mogelijk is. De afwisseling om naar een CDI in Mexico te gaan vond ik ook echt heerlijk. Je komt veel dezelfde combinaties in Europa tegen en dat maakt het minder spannend aangezien je weet wat iedereen doet en kan in zijn presteren. Het was daarom verfrissend om nieuwe ruiters en paarden te zien en wat ze ervoor doen om beter te worden. De afwisseling tussen verschillende CDI’s in zowel Europa als ver daarbuiten vind ik het leukste. Nieuwe gezichten en nieuwe (onbekende) combinaties zorgen voor een nieuwe blik.


Het verschil dat je vooral ziet met Mexico en de Europese wedstrijden is dat het in Europa heel individualistisch is.

Het niveau ziet er wel anders uit, al timmeren ze hier hard aan de weg om de dressuur omhoog te krijgen. De ruiters en paarden zijn getalenteerd en stoppen veel geld in de verzorging, educatie en de paarden zelf. De afstand is de grootste boosdoener. Waar je in Europa op minimale afstand al op internationale of nationale wedstrijd bent, ben je hier in Mexico toch al gauw meer dan vijf uur onderweg. Er worden ook niet zo veel wedstrijden georganiseerd als je in Europa of de Verenigde Staten gewend bent. Toch zijn de accommodaties die ze hier hebben, en dat zijn er nogal wat, enorm groot en voorzien van alle faciliteiten.

Kortom; ik vond het een geweldige ervaring om de dressuur eens vanaf een andere kant te zien. Hoewel het dezelfde discipline is en het nog altijd een ‘gewone’ CDI3* was, zorgde het toch voor een verfrissende blik op de sport. Mexico bouwt enorm aan de toekomst van de dressuur en zullen in de toekomst een gedegen concurrent worden. Dat is niet alleen goed voor de kwaliteit van de sport, maar ook de globalisering. Hierdoor blijft de sport voor iedereen aantrekkelijk en strijden er meer landen mee op het toneel.

Ook wil ik de organisatie bedanken voor de geweldige organisatie van de wedstrijd. Ook in het bijzonder Nicole Zijlstra en Rafael Lavista voor hun geweldige ontvangst hier in Mexico. Ik ben absoluut van plan om vaker terug te komen naar dit fantastische land en de dressuur hier te zien groeien!


Koen Gomes

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Koen is all-round in media. He has been passionate about the (equestrian) world for many years and travels all over the world. He works currently for different national federations worldwide and studies international politics.
Translate