GOMES Media

Equestrian photography | News | Media management

Nieuws

De Pan-American Games: wie, wat, waar?

Over een maand beginnen de Pan-American Games. Het prestigieuze kampioenschap vindt dit jaar plaats in Lima, de hoofdstad van Peru. Zo kent Europa het Europees Kampioenschap, zo kent Azië de Asian Games en zo kennen Noord, Midden-, en Zuid-Amerika de Pan American Games. Een belangrijk kampioenschap waarin alle landen vanuit het Amerikaanse halfrond het tegen elkaar opnemen en strijden voor een Olympische startplaats.

Allereerst; waar kent dit kampioenschap zijn oorsprong? In 1951 stond het voor het eerst op de internationale kalender. Het idee achter dit grote kampioenschap was om de sport en vereniging in Noord, Midden-, en Zuid-Amerika te versterken. Zodoende kwam er een kampioenschap voor meer dan 25 sporten, waaronder de paardensport. De eerste editie vond plaats in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Het prestigieuze evenement is vergelijkbaar met een mini-Olympische Spelen en vindt ook altijd een jaar voor de Olympische Spelen plaats. De Pan-American Games vinden net zoals andere grote Kampioenschappen om de vier jaar plaats. De voorgaande edities vonden plaats in Toronto, Canada (2015), Guadalajara, Mexico (2011), Rio de Janeiro, Brazilië (2007) en Santo Domingo, Dominicaanse Republiek (2003). Deze editie vindt voor het eerst plaats in Peru. De hoofdstad Lima zal deze editie zo’n 9.500 atleten en trainers huisvesten verdeeld over ruim 38 sporten en 413 rubrieken.

Er zullen in totaal 41 landen meedoen. Dit betreft op slechts enkele landen na deelname van bijna alle landen in Noord, Midden-, en Zuid-Amerika. Afwezige is onder andere Frans-Guyana.

Kwalificaties in de dressuur

De afgelopen maanden voorafgaand aan dit Kampioenschap hebben veel landen een CDI uitgeschreven. Dit is opvallend te noemen omdat veel landen dit voor de eerste keer deden. Zo organiseerden landen als Peru zelf, Ecuador, Honduras, Costa Rica, Uruguay, Guatemala en Barbados voor de eerste keer een CDI1* of CDI2*. Ook andere landen namen volop deel en groeiden de wedstrijden als paddenstoelen uit de grond. Zo stonden er meerdere CDI’s op de kalender in Mexico, Argentinië, Colombia, Chili, Canada en natuurlijk de Verenigde Staten ter voorbereiding op Lima.

Toch had dit een bepaalde reden. De FEI heeft namelijk voor het eerst een regel ingesteld waarbij je een minimale 60% internationaal moet hebben gescoord in de Prix st. George om te mogen deelnemen. In de Grand Prix lag dit percentage op 58%. Hierdoor was je dus verplicht om internationaal aan start te komen om je te kunnen kwalificeren voor de Pan-American Games. Voorgaande jaren was dit anders en hoefde je internationaal je gezicht niet te laten zien maar kon je rechtstreeks door je federatie worden aangesteld.

De wedstrijd is belangrijk richting de Olympische Spelen toe. De Verenigde Staten hebben zich al als team gekwalificeerd. De strijd zal dus gaan tussen Canada en Mexico. Om je als team te kunnen kwalificeren moet het team bestaan uit minimaal twee Grand Prix combinaties. Alleen Canada en Mexico hebben dat en kunnen dus voor deze teamkwalificatie gaan. Andere combinaties zullen voor een individuele teamplek moeten strijden, dan wel op Grand Prix niveau. De meeste combinaties komen namelijk uit in de Lichte Tour. Het Kampioenschap wordt ook op twee niveaus gereden; Lichte Tour en Zware Tour. De medailles worden niet apart verdeeld. In de uiteindelijke medaille-uitreiking worden de combinaties in de Lichte Tour en Zware Tour samengevoegd, evenals de teammedailles.

De gekwalificeerden

De deadline om je te kunnen kwalificeren ligt op 25 juni. Dat betekend dat de gekwalificeerden bekend zijn. In de dressuur komen de ruiters onder andere uit: Peru zelf, de Verenigde Staten, Canada, Mexico, Guatemala, Dominicaanse Republiek, Colombia, Chili, Argentinië, Brazilië, Uruguay, Honduras, Costa Rica, Barbados, Ecuador, Nicaragua, Venezuela, Puerto Rico, Bermuda, Brazilië en El Salvador.

De officials

De Pan-American Games kent ook een Nederlands tintje. Het Nederlandse 5* Eduard de Wolff- van Westerrode is namelijk aangesteld als voorzitter van het jurypanel en mag deze belangrijke en eervolle taak op zich nemen. Hij zal worden vergezeld door Janet Lee Foy (USA), Brenda Minor (CAN), Thomas Kessler (GER) en Mary Seefried (AUS). Maribel Alonso de Quinzanos (MEX) is aangewezen als Technisch afgevaardigde. Het 4* jurylid uit Peru, Marian E. Cunningham, is voorzitter van het Appeal Committee. Elisabeth Williams (USA) is de Chef steward.

De Pan-American Games beginnen op 26 juli met de openingsceremonie. De dressuur begint op 28 juli en eindigt op 31 juli. Daarna beginnen de andere disciplines springen en eventing.

Bron: Wikipedia/GOMES Media

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Koen is allround in media. Hij is fotograaf en journalist en schrijft alle artikelen voor de website. Al jaren is hij bevlogen in de internationale paardensportwereld en reist hiervoor de hele wereld over.
Translate