GOMES Media

Equestrian photography | News | Media management

Nieuws

Canada wint goud op Pan American Games en scoort ticket voor Tokio

Het Canadese dressuurteam is erin geslaagd om goud te winnen tijdens de Pan American Games in de Peruaanse hoofdstad Lima. Het is hiermee niet voor de eerste keer sinds lange tijd dat Canada teamgoud won, maar ook behalen ze hiermee een teamplaats voor de Olympische Spelen in Tokio binnen. De Verenigde Staten wonnen het zilver, terwijl Brazilië het brons opeiste. Ook Brazilië pakt hiermee een ticket voor Tokio.

De Canadese Naima Moreira en Statesman onderweg naar het goud. (Photo by Raul Sifuentes/Getty Images for FEI)

Het Canadese team bestaande uit Lindsay Kellock, Tina Irwin, Naima Moreira de Laliberte en Jill Irving waren sterk genoeg om de Amerikanen te kloppen. In de Prix st. George gingen Kellock en Irwin al met een tweede en derde plaats vandoor en ook in de Intermediaite I scoorden beide dames boven de 73%, iets wat ze in de Prix ook al deden. Dit leverde opnieuw een tweede en derde plaats op. Moreira de Laliberte ging in de Grand Prix als in de Grand Prix Special aan kop met beide keren 71% met haar zwarte elegante Statesman. Jill Irving reed haar Degas beide dagen in de Grand Prix én de Special naar een derde positie. Het goud was dan ook definitief. Met een totale score van 240.111 punten hielden ze hiermee de Verenigde Staten op achterstand, die een puntentotaal van 237.791 hadden.

Het zilveren Amerikaanse team. (Photo by Raul Sifuentes/Getty Images for FEI)

De Amerikanen kampten eerst met pech doordat Endel Ots zijn paard geblesseerd raakte op de reis naar Lima toe. Daardoor bestond het team uit drie ruiters. Sarah Lockman is met haar First Apple de kopvrouw van het team. Zij zette in de Prix st. George al een dijk van een proef neer en scoorde maar liefs 76.088%. In de Intermediaite I scoorde de in Californië woonachtige amazone 75.912%. Beide dagen stond ze in de overall ranking op plek nummer 1 en is hiermee favoriet voor het individuele goud. Haar First Apple is geen onbekende in Nederland. De ruin was voorheen in eigendom van Carolyn Kooiman en was succesvol onder Patrick van der Meer die hem onder andere uitbracht op het WK Jonge Paarden bij de 7-jarigen. Vorig jaar werd de koffievos verkocht naar Lockman.

Ook de andere Amerikaanse amazones reden niet onverdienstelijk. Nora Batchelder reed haar Faro Sqf naar een vijfde plaats in de Prix en werd zesde in de Intermediaite I. Jennifer Baumert kwam aan start met Handsome en werd in de Prix vierde en in de Intermediaite I vijfde. Deze amazones scoorden beide proeven ruim boven de 70%.

Het Braziliaanse team op hun bronzen positie. (Photo by Raul Sifuentes/Getty Images for FEI)

Brazilië eiste het brons op. João Paulo dos Santos leverde het beste resultaat. Hij scoorde in de Prix st. George en de Intermediaite I boven de 69%. De andere ruiter die in de Lichte Tour uitkwam was João Victor Marcari Oliva. In de Grand Prix kwamen Pedro Manuel Tavares de Almeida en Leandro Apereci Da Silva aan start. Beide heren scoorden voldoende om het brons veilig te stellen.

Mexico deed er alles aan om het de andere landen lastig te maken en om die Tokio ticket veilig te stellen. Helaas werd het Mexicaanse team vierde en misten ze hiermee de kwalificatie voor Tokio. Kopamazone Martha Fernanda del Valle Quirarte leverde het beste resultaat. Zij zal in de afsluitende kür op muziek als enige Mexicaan van start gaan.

De Olympische teamtickets gaan dus naar Canada en Brazilië. De Verenigde Staten behaalden deze kwalificatie al tijdens de Wereldruiterspelen in Tryon vorig jaar. Op woensdag staat de individuele kür op muziek op het programma. Hier zullen de beste 18 ruiters uit zowel de Lichte Tour als Zware Tour het tegen elkaar opnemen om het individuele eremetaal.

Alle resultaten zijn hier terug te vinden.


Bron: GOMES Media

Foto’s: © Raul Sifuentes/Getty Images for FEI

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Koen is allround in media. Hij is fotograaf en journalist en schrijft alle artikelen voor de website. Al jaren is hij bevlogen in de internationale paardensportwereld en reist hiervoor de hele wereld over.
Translate