GOMES Media

Media Management and marketing | Global media production

Opinie

Column: ‘Verden moet nu wel van hele goeden huize komen’

Het WK voor jonge dressuurpaarden in Ermelo zit er weer op. Het spektakel dat voor de vierde keer in Ermelo werd gehouden was opnieuw een daverend succes. De nieuwe kampioenen zijn ook meer dan terecht. Maar helaas was dit wel voorlopig de laatste editie in Ermelo, aangezien het volgend jaar weer terugkeert naar Verden, althans voorlopig.

Het eerste WK voor jonge paarden werd tevens in Nederland georganiseerd, wel in Arnhem tijdens het EK Dressuur. Ook in 2000 kwam al het jonge talent naar Arnhem toe. Vanaf 2001 kwamen alle ruiters naar het Duitse Verden, waar sindsdien het WK zijn naam aan dankte. Verden staat ook bekend om zijn WK. De grote namen die nu medaille na medaille binnenslepen op de grote Kampioenschappen, zetten hun eerste treden in Verden. Denk aan Damon Hill, Totilas, Weihegold OLD, Showtime FRH en Zonik die hun naam meer dan waar hebben gemaakt. Verden is en was wat dat betreft heilige grond voor het talent van de toekomst.

15 edities Verden, 30 wereldkampioenen en meer dan 100 Grand Prix paarden verder, ging het WK in 2016 voor het eerst naar Ermelo. Dat was even wennen. Iedereen was gewend om jaarlijks naar Verden te rijden, tot ze ineens de borden Ermelo moesten volgen en de Nederlandse grens over moesten. Toch voelde het voor velen meteen als een warm bad. De organisatie maakte de eerste editie meteen een bijzondere indruk. Het Nationaal Hippisch Centrum biedt alles wat nodig is. De faciliteiten zijn top, de banen zijn groots en in meervoud. Maar de wedstrijd zelf was ook een verrijking vergeleken met Verden. Het WK was opeens meer een ‘klasse’ evenement geworden waarbij er ruimte was voor publiek en de arena je echt een ‘WK-gevoel’ gaf, omdat het zo groots is opgezet. De afgelopen jaren zaten de tribunes propvol en was de sfeer abnormaal te noemen. Vergeleken met Verden, is de sfeer evengoed gebleven en zat het evengoed propvol rond de baan. Al moet je wel op beide locaties zijn geweest om te weten hoe ze tegenover elkaar staan.


15 edities Verden, 30 wereldkampioenen en meer dan 100 Grand Prix paarden verder, ging het WK in 2016 voor het eerst naar Ermelo.

Voor 2020 wijst de FEI het evenement opnieuw aan, aan Verden. Omdat iedereen zo gewend was aan het WK in de Duitse plaats, was Ermelo een grotere verrassing. Het WK voldeed opeens aan een hoge standaard. En laat ik heel eerlijk zijn; de baan in Verden is niets vergeleken met de baan in Ermelo. Al blijf ik het lastig vinden om ze naast elkaar te leggen omdat beide locaties zo uniek zijn. Concluderend vind ik wel dat Ermelo een hele hoge standaard heeft neergelegd. Voor Verden wordt het daarom een pittige opgave om Ermelo te overtreffen. Ze zullen hier zeker een knap lastige taak aankrijgen om het volgens het ‘Ermelo-format’ te krijgen. Ook vanuit de ruiters zelf, de pers, grooms, eigenaren en het (buitenlandse) publiek zien het WK graag in Ermelo. En nu het net allemaal begint te wennen na vier jaar..

Ermelo heeft een nieuwe standaard gelegd voor het WK jonge dressuurpaarden. Een hoog kwalitatief evenement met daarbij de intrede van het WK voor 7-jarigen. En hoewel Verden ook een zeker hoog kwaliteitsvol evenement is, ben ik toch benieuwd hoe het WK er volgend jaar uit gaat zien. Het is alleen jammer dat het gelijk valt met de Olympische Spelen in Tokio. Voor 2021 beslist de FEI opnieuw waar het WK zal gaan plaatsvinden. Ermelo en Verden hebben beide bids ingediend voor de komende jaren. De tijd zal dus uitwijzen waar het zal gaan plaatsvinden.

Bovenal laat het zien dat de kwaliteit van het WK-evenement omhoog is gegaan en dit de sport ten goede komt. En waar het WK zich ook bevindt, zolang er jong wereldtalent rondloopt, zijn we verzekerd van toekomstige Olympisch Kampioenen.


K. Gomes


Vragen of opmerkingen? Reageer hieronder of stuur een mail naar info@koengomes.nl

1 COMMENTS

  1. Ik ben het met je eens Koen. Ermelo heeft een nieuwe standaard gelegd en Verden is de aflopen jaren daarin wel achtergebleven en zijn ze weinig vooruit gegaan. Maar laten we Verden ook opnieuw de kans geven.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Koen is all-round in media. He has been passionate about the (equestrian) world for many years and travels all over the world. He works currently for different national federations worldwide and studies international politics.
Translate