GOMES Media

Media Management and marketing | Global media production

Nieuws

Denemarken, Ierland en Portugal kwalificeren team voor Tokio

Vandaag was niet alleen de ontknoping van de landenwedstrijd tijdens het EK Dressuur, maar werden ook de laatste drie tickets weggegeven voor de Olympische Spelen in Tokio. De beste drie landen uit groep A en B, die zich niet in Tryon hebben weten te kwalificeren, kregen in Rotterdam een laatste kans.

Tijdens de Wereldruiterspelen in Tryon kwalificeerden Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden, Nederland en Spanje zich al als team voor Tokio. Denemarken viel als zesde land net buiten de boot. De verwachting was dan ook wel dat de Denen zich in Rotterdam gingen kwalificeren, en zo geschiede. Daniel Bachmann Andersen, Cathrine Dufour, Anders Dahl en Agnete Kirk Thinggaard werden vandaag met het Deense team vijfde en behaalden ze met alle verwachtingen de teamticket. Met het team kwamen ze tevens gevaarlijk dichtbij een teammedaille.

Naast Denemarken kwalificeerden ook Ierland en Portugal zich als team voor Tokio. En dat is historisch, voor zowel beide landen. Het is namelijk voor zowel Ierland als Portugal de eerste keer dat ze een team mogen afvaardigen naar de Olympische Spelen. Voor Ierland is het extra speciaal aangezien ze dit EK ook voor het eerst met een team aan start verschijnen op een groot kampioenschap.

Een dolblije Judy Reynolds nadat ze haar resultaat op het scorebord zag. | ©GOMES Media

Voor Ierland zette Judy Reynolds het beste resultaat neer, een score waar weinig tegenop konden. Ruim 76% voor de Ierse topamazone met haar routinier Vancouver K. Zij nam in 2016 wel al deel aan de Olympische Spelen. Anna Merveldt en Heike Holstein zorgden voor de andere twee beste resultaten. Ook namen beide amazones al meerdere malen deel aan de Spelen in het verleden. Anna Merveldt was er zelfs in 1992 (Barcelona) al bij en ook in 2012 (London) was de amazone present. Heike Holstein heeft ook een ver historie in de Spelen. Zij was er in 1996 (Atlanta) al bija, en verder ook in 2000 (Sydney) en 2004 (Athene), wat tevens haar laatste grote kampioenschap was tot dit EK. Kate Dwyer was de vierde amazone voor het Ierse team en zette tevens een mooi resultaat neer. Dit EK was haar eerste grote Kampioenschap.

Maria Caetano dankt haar Portugese fans.

Voor Portugal zorgde Maria Caetano voor het beste resultaat. Met bijna 72% was ze de beste Portugese en sleepte ze de teamticket binnen. Zij werd ondersteund door Rodrigo Torres met Fagoso en João Torrao met de uber-talentvolle Equador. Beide heren zorgden voor de andere twee resultaten. In 2016 was er zelfs helemaal geen Portugese combinatie aanwezig tijdens de Spelen. In 2012 in London was Conçalo Carvalho de individuele ruiter met de bekende hengst Rubi. Een grappig detail is dat alle Portugese teampaarden in Rotterdam, Rubi in de afstamming hebben. Hiermee gaat Portugal een spannend jaar tegemoet richting de Spelen en zullen zich vast ook andere kandidaten zich aanmelden om een gooi te doen naar de Spelen.

Dit betekend wel dat Frankrijk, die in 2016 nog een team op de Spelen had, dit keer voor een individuele ruiter moet gaan. Morgan Barbançon was de beste Franse amazone en zal zich hoogst waarschijnlijk ook als individuele amazone kwalificeren voor Tokio. Ook Zwitserland, Oostenrijk, Finland en België waren er niet in geslaagd om de teamticket binnen te slepen. Zwitserland en Frankrijk kwamen als enige landen nog gevaarlijk dichtbij Ierland en Portugal, maar slaagden er uiteindelijk niet in. Individuele startplekken, zoals die voor Barbançon, zijn nog wel te verkrijgen via de ranglijsten.

Anna Merveldt en Esporim

Andere landen die zich hebben gekwalificeerd als team is natuurlijk gastland Japan, die zich automatisch heeft gekwalificeerd. Verder de Verenigde Staten en Australië , die zich in Tryon vorig jaar gekwalificeerd hebben en ook Canada en Brazilië die tijdens de Pan-American Games in Lima de teamtickets binnen sleepten, zo’n maand geleden. Ook Rusland heeft zich als team gekwalificeerd. Dit deden ze tijdens de Special Olympic Qualifier in Moskou, eind juni. Alleen voor groep F en G zijn nog teamplaatsen over, dit is voor het Afrikaanse (F) en het Aziatische (G) continent. Tijdens de CDI in Exloo, in oktober, is er een Special Olympic Qualifier voor groep F en voor groep G is nog niks bekend. Exloo moet alleen nog door de FEI worden bevestigd en maakt alleen Zuid-Afrika kans op de teamticket aangezien ze het enige Afrikaanse land zijn die een team kunnen maken. Ook zij kunnen hiermee geschiedenis schrijven.


Bron: GOMES Media

Frontfoto: João Torrao en Equador voor Portugal. | ©GOMES Media

Foto’s: ©GOMES Media

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Koen is all-round in media. He has been passionate about the (equestrian) world for many years and travels all over the world. He works currently for different national federations worldwide and studies international politics.
Translate