GOMES Media

Equestrian photography | News | Media management

Nieuws

EC Rotterdam: goud voor Duitsland, Nederland zilver, brons voor Zweden

Dat de dressuursport nog vol verrassingen zit, is vandaag bewezen. Na twee volle dagen dressuur, met totaal 69 combinaties zit de landenwedstrijd erop en is de uitslag definitief. Topfavoriet Duitsland won natuurlijk het goud, terwijl Nederland subliem zilver won en het brons nipt naar Zweden ging. Groot-Brittannië op plek 4 wegens eliminatie van Dujardin. Het was een dag vol emoties, rare wendingen maar vooral mooie sport!

Isabell Werth en Bella Rose

Na de grote pauze gingen alle laatste combinaties per team van start. In deze slotronde werd bepaald wie er op het ereschavot mochten klimmen. Isabell Werth ging als laatste Duitse de ring in, waarbij er vrijwel tot geen druk voor de amazone was om de medaille veilig te stellen. Dorothee Schneider stond al met ruim 80% op kop, terwijl Sönke Rothenberger volgde. Werth was fenomenaal zoals altijd. De merrie kreeg 10’en voor de piaffes en passage en vloeide foutloos door de proef heen. Een ‘kippenvel-proef’ die werd beloond met een persoonlijk record: 85.652%, waarmee de succesvolste dressuuramazone aller tijden ook individueel favoriet voor het goud is. De gehele individuele top drie bestond vandaag ook uit Duitsers.

Vervolgens was het de beurt aan de Zweed Patrik Kittel die met minimale foutjes een score van 78.261% reed. Het was werkelijk waar opnieuw spannend. Zowel Denemarken, Zweden als Nederland lagen gevaarlijk dicht bij elkaar. Nadat Kittel de ring uitkwam met deze fantastische score, lag de lat hoog voor Edward Gal, die daarna nog moest. Met de score van Kittel werd het Deense team wel ingehaald. Well Done de la Rouche moet punten inleveren op de stap en ook in de piaffe kwam de 11-jarige merrie vandaag soms wat te kort. De passage was subliem en ook het galopgedeelte was uit het boekje.

Charlotte Dujardin en Mount st John Freestyle

Als een na laatste combinatie ging de regerend Olympisch Kampioen van start. De Britten stonden op zilver en ook daar keek niemand van op. Nadat Carl Hester al een van zijn beste ritten ooit neerzette met deze Hawtins Delicato, was het alleen nog aan Dujardin om de medaille veilig te stellen. De amazone reed de expressieve Mount st John Freestyle ademloos door de proef heen. Er zijn eigenlijk geen dingen die de merrie niet kan. Soms kan Freestyle wat hectisch worden in de piaffe en passage, maar is ze in de uitgestrekte draf weer betoverend. In de galop kwamen enkel de pirouettes niet geheel lekker uit. De wisselseries en de zig-zag was daarentegen om van te smullen. Dujardin kwam dan ook de ring uit met 81.9%.

Edward Gal zorgde voor het beste Nederlandse resultaat.

Als laatste ging Edward Gal van start met Zonik. De druk was hoog, want er moest een minimale score van 78.5 gereden worden. Gal stuurde Zonik foutloos door de proef heen. Het beeld zag er goed en vriendelijk uit en dat zag je terug in de oefeningen. De Deense hengst wist vandaag te imponeren in de uitgestrekte draf, de wisselseries en de pirouettes. De proef werd beloond met een fantastische score van 78.758%, wat betekend dat Nederland over Zweden ging en het brons won. Voor het eerst sinds 2015 dat Nederland een medaille wint. Dit onder leiding van bondscoach Alex van Silfhout.

Tot dat…

Na de proef van Charlotte Dujardin werd een bloed aan de flanken ontdekt bij Mount st John Freestyle, wat eliminatie betekend. Dit werd vlak voor de prijsuitreiking bekend gemaakt waardoor bij zowel het publiek als de pers als de ruiters rumoerig werd. Dit betekende in de einduitslag dat Groot-Brittannië vierde werd, het zilver naar Nederland ging en het brons naar Zweden ging. Een flinke tegenslag voor de Britten en voor Dujardin, die nu uit het Kampioenschap ligt.

Het waren twee bijzondere dagen waarbij er veel is gebeurd en het ondenkbare opeens waarheid werd. Voor Nederland is deze medaille niet alleen weer een terugkeer op het podium, maar ook een afsluiting van een aantal ‘zware’ jaren waarin er veel kritiek was op het Nederlandse team. Met deze medaille zal er weer een positieve wind gaan waaien. Het EK gaat verder met de individuele strijd in de Grand Prix Special en de Grand Prix Freestyle. Natuurlijk is er ook het EK voor de Para-ruiters en het Springen.

Zweden is na het EK in 2017 weer terug op het podium. Ook toen werd Groot-Brittannië toen vierde.
« 1 van 27 »

Bron: GOMES Media

Foto’s: ©Koen Gomes

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Koen is allround in media. Hij is fotograaf en journalist en schrijft alle artikelen voor de website. Al jaren is hij bevlogen in de internationale paardensportwereld en reist hiervoor de hele wereld over.
Translate