GOMES Media

Media Management and marketing | Global media production

Nieuws

Anita Barone timmert aan internationale weg

De paardensport kent wereldwijd professionals en experts die zich op alle manieren inzetten voor de sport. Zo ook de uit België afkomstige Anita Barone, die al meerdere jaren zich inzet voor de paardensport in Costa Rica. In 2019 is ze gepromoveerd tot FEI 2* jurylid en jureert ze onder de Costa Ricaanse vlag. Ze timmert hard aan de weg om haar internationale ambities waar te maken, daarom is het tijd om kennis te maken met deze ambitieuze duizendpoot.

Anita Barone is geboren en getogen in België waar de liefde en de passie voor de paardensport is ontstaan. In haar jeugd reed ze al op meerdere maneges en is op latere leeftijd gaan rijden op de Brusselse manege. Toen droomde ze ervan om op paardsafari in Afrika te gaan. Vanaf toen is het balletje gaan rollen.

Anita Barone eind jaren ’90 als piloot. |© Privébezit

Barone verteld hoe ze in Costa Rica terecht is gekomen: “Na een avontuurlijke periode in Zuid-Afrika eind jaren negentig, waar ik samen met mijn man als helikopter- en vliegtuigpiloot heb gewerkt, hebben wij besloten ons te vestigen in Costa Rica. Daar wonen we nu ongeveer zestien jaar.” zegt ze. Maar de luchtvaartindustrie zag er toch wat anders uit in Costa Rica: “Gezien de vliegtuigindustrie destijds niet zo toegankelijk was, ben ik mij op de paardensport gaan richten.” En zo geschiedde.

Toch ging het niet allemaal vanzelf, zegt ze: “Met mijn Europese achtergrond is het niet altijd makkelijk geweest om mij aan de Latijnse cultuur aan te passen. Met de hulp van anderen en de hulp van de nationale federatie heb ik mijn weg kunnen vinden.”

Internationaal jurylid

Per 1 januari 2019 is ze gepromoveerd tot internationaal 2* jurylid bij de FEI. Het examen legde ze in 2018 af, tijdens de Centraal Amerikaanse en Caribische Kampioenschappen in het Colombiaanse Bogota. “Met de hulp van de Costa Ricaanse federatie en de FEI is het mij gelukt om 2* jurylid te worden. In de toekomst wil ik promoveren tot 3* jurylid, alleen is de weg ernaar toe niet makkelijk. Maar ik mag niet klagen, want het is nog altijd eenvoudiger om een helikopter te leren besturen,” grapt ze er achteraan. “Tevens ben ik ook FEI Coach niveau 2 en hoop ik in de toekomst eveneens te kunnen promoveren tot Coach niveau 3.”

Anita Barone (R) en collega Isabel Herbruger tijdens FEI Challenge in Guatemala. | © Privébezit

Vorig jaar jureerde ze onder andere tijdens de internationale wedstrijd in het Canadese Ottawa ON. Toch zou ze graag meer ervaring opdoen om zichzelf te ontwikkelen als jurylid en hoopt ze internationaal meer te kunnen jureren. “Het feit dat ik vijf talen spreek (Engels, Spaans, Nederlands, Frans en Duits) is erg handig om wereldwijd te kunnen jureren en daarnaast les te geven aan leerlingen van verschillende nationaliteiten.”

“Verder heb ik het geluk gehad om vorig jaar in Verden en Elmlohe een groot aantal goede combinaties aan het werk te zien, daar word ik erg blij van. Het helpt mij ook als jurylid en tevens in mijn lessen met mijn eigen leerlingen in Costa Rica, die zelden of nooit de mogelijkheid hebben om naar Europa af te reizen,” zegt Barone. Ook ontmoet ze veel nieuwe mensen: “In mijn, tot hiertoe korte loopbaan als jurylid, heb ik reeds veel goede professionals en leuke collega’s ontmoet. De mooiste ervaring voor mij tot nu toe was dat ik met het Britse Olympisch jurylid Stephen Clark en de Duitse Elke Ebert hebben mogen sit-innen. Daar heb ik heel veel van geleerd.”

Ruitergevoel

Anita Barone als amazone |© Privébezit

Ze is zelf ook regelmatig in het zadel te vinden. “Ik vind het belangrijk dat je als jury en coach het gevoel als ruiter blijft behouden. Ik ben daarom opnieuw begonnen met rijden na een rustperiode van drie jaar ten gevolgen van een rugoperatie. In mijn stal, die ik vorig jaar gestart ben, heb ik een Grand Prix en Lichte Tour paard staan. Ook heb ik nog twee jonge talenten, die we hopelijk dit jaar kunnen starten,” zegt ze.

Costa Rica ontwikkelt zich wel, al gaat het soms erg moeizaam. Toch zijn er wel steeds meer FEI officials uit Costa Rica actief, waaronder een aantal stewards. Tevens werden er vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis internationale (CDI2*) dressuurwedstrijden georganiseerd in de plaatsen La Caraña en Ciudad Colon, ter kwalificatie voor de Pan-American Games in Lima. Hier kwamen uiteindelijk twee combinaties voor Costa Rica aan start. Op dit moment maakt Gloriana Herrera als enige Costa Ricaanse furore in de internationale Grand Prix. Barone zegt dat de nationale federatie de FEI wel moet blijven volgen: “Om de officials te blijven ondersteunen moet de federatie de programma’s van de FEI blijven volgen om ze bijvoorbeeld bij te scholen, te laten promoveren of om nieuwe officials uit onze regio de kans te geven zichzelf te ontwikkelen.”

Barone is erg ambitieus en hoopt dat de paardensport in Costa Rica zich de komende jaren enorm gaat ontwikkelen. “Ik hoop te kunnen blijven bijdragen om te sport te ontwikkelen, en zeker in onze regio waar nog veel gedaan moet worden. Ook als jurylid hoop ik wereldwijd veel ervaring op te doen en uiteindelijk te promoveren naar 3* of hoger. Ik wil daarnaast ook actief blijven als amazone, zolang dat het toelaat.,” sluit ze positief af.


Bron: GOMES Media

Foto’s: © Privébezit Anita Barone

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Koen is all-round in media. He has been passionate about the (equestrian) world for many years and travels all over the world. He works currently for different national federations worldwide and studies international politics.
Translate