GOMES Media

Media Management and marketing | Global media production

Nieuws

Roosens Westpoint met pensioen

Het verhaal van Roosens Westpoint leek wel op een sprookje. Toch nadert het sprookje zijn laatste hoofdstuk. De Lancet-nakomeling Roosens Westpoint is officieel met pensioen. Hij wist samen met zijn amazone Jiochanna ‘Anna’ Androniki-Kordatzaki jarenlang de Griekse vlag hoog te houden in de internationale Grand Prix. “Het avontuur was geweldig. Hij mag nu genieten van zijn pensioen.”

Anna Kordatzaki en Westpoint tijdens CDI Hagen 2017. | © GOMES Media

Westpoint (Lancet x Forrest XX) zag het levenslicht in 2003 in de stallen van zijn fokker E. Adams. De ruin volgde zijn opleiding tot de Grand Prix in Portugal bij de Portugese Antonio Baptista Almeida van BA-Dressage. Hierna vertrok Baptista naar België om te werken, waar Kordatzaki hem uiteindelijk op 11-jarige leeftijd kocht. “Mijn eerste rit op hem had ik mij wel anders voorgesteld. Ik kon maar moeilijk alle knoppen vinden en het aandraven duurde al vijf minuten. Maar toen hij eenmaal ging, voelde ik direct dat we een klik hadden.” zegt ze over haar eerste ontmoeting. Nadat ze de ruin op stal had, bleef Baptista haar helpen. “Antonio heeft mij veel geholpen. Ik heb eindeloos veel filmpjes gestuurd van onze training en wedstrijden waar hij weer heel geduldig feedback op gaf. Zo leerde ik hem (Westpoint red.) ook beter kennen. Tot op de dag van vandaag heb ik nog regelmatig contact met hem en zijn vrouw, die inmiddels weer hun dressuurstal hebben gevestigd in Portugal.” verteld Anna. Daarna is Kordatzaki tot op de dag van vandaag gaan trainen bij de Nederlandse Olympisch zilver-medaillist Adelinde Cornelissen.

Een bijzondere wedstrijd; de CDI in Aachen. | © 2018 GOMES Media

In 2015 kwamen ze voor het eerst internationaal in start in de lichte tour onder de Griekse vlag tijdens het ICNN Drachten. Datzelfde jaar maakten ze al hun debuut in de Grand Prix in het Franse Pompadour waar ze zich direct al in de top 15 wisten te rijden. Dit was het begin van hun internationale carrière waar ze tot al die tijd de enige Griekse combinatie waren op het hoogste niveau. In 2016 gingen ze direct al voortvarend van start in Lier waar ze direct al 64% scoorden in een groot deelnemersveld. Hierna volgden grote wedstrijden als Keysoe, Mannheim, Cappeln en Randbøl. Maar ook in de jaren daarna boekten ze successen op vele grote wedstrijden. Zo kwamen ze in 2017 aan start in Hagen, Roosendaal, Verden en Darmstadt. In Roosendaal scoorden ze zelfs bijna 67% in de CDI4* Grand Prix, wat direct een dikke PR opleverde en een kwalificatiescore voor de Europese Kampioenschappen in Göteborg en de WEG in Tryon. In 2018 reden ze zelfs mee tijdens de CDI in het bekende Aachen en in het Franse Compiègne. In hun laatste wedstrijdjaar 2019, kwamen ze tweemaal aan start; in Exloo en Ermelo, wat direct haar afsluitende wedstrijd was.

Toch besloot ze haar inmiddels 17-jarige ‘Westie’ met pensioen te sturen. “Ik merkte dat de zware oefeningen steeds lastiger voor hem werden en dan merk je ook dat de kwaliteit achteruit gaat. Toen heb ik onze training al aangepast, maar op een bepaald moment moet je realistisch zijn en hem zijn rust gunnen. Met zijn karakter, waarbij hij altijd voor de volle 200% gaat, vond ik het niet eerlijk meer,” zegt Anna geëmotioneerd. “De mooiste herinneringen zijn toch wel de internationale wedstrijden samen, met name de CDI in Roosendaal, wat echt onze piek was. Maar eigenlijk genoot ik van iedere wedstrijd. Ik kwam altijd een beetje vol ongeloof de ring uit in de zin van; ‘we rijden hier toch maar weer’, en dat maakte het zo uniek.” zegt Anna als ze terugkijkt op alle momenten met hem samen.

Ook dat ze al die jaren de Griekse vlag heeft hoog gehouden vindt ze bijzonder. “Ik kijk er op een goed gevoel op terug, al is dat natuurlijk wel achteraf. Als ik nu terug denk had ik zeker dingen anders aangepakt, maar dat zijn wel de mooiste leermomenten. Ik hoop dan ook dat ik nog veel langer voor Griekenland mag blijven rijden.”

Maar nu is het definitief en geniet Roosens Westpoint van zijn welverdiende pensioen op de stallen van Anna zelf. “Alles mag en niets moet,” zegt ze over zijn pensioen. “Hij staat lekker in de paddock, wordt af en toe nog een beetje gelongeerd en rijd mijn 13-jarige dochter hem nog een beetje, die zelf ook heel gedreven is in de dressuursport. In de zomer gaat hij lekker de wei op,” zegt ze. Al klimt ze er zelf ook nog graag op; “Ik rijd hem zelf nog af en toe, maar dat is meer om hem soepel te houden. En dan af en toe nog een klein dribbeltje.” grapt ze er achteraan.

De laatste uitgestrekte draf tijdens hun afsluitende wedstrijd in Ermelo. | © 2019 GOMES Media

Maar Anna zit zelf ook niet stil en is ze druk bezig met zijn opvolgers die staan te popelen om zijn werk over te nemen. Zo heeft ze de afgelopen jaren een paar leuke paarden gefokt die zich nu beginnen te ontwikkelen. Zo heeft ze een 7-jarige Don Tango-nakomeling waar ze hoge verwachtingen van heeft. “Het plan was om dit jaar met de Don Tango-zoon te gaan starten, maar vanwege het COVID-19 virus is alles afgelast, dus moet ik qua planning even kijken hoe we het gaan invullen. Ik heb ook nog genoeg andere leuke talentvolle paarden en heb voorlopig ook geen haast. Ik zet mijn pijlen op Parijs 2024,” sluit de gedreven amazone af.

Koen heeft deze combinatie gedurende hun carrière gevolgd en heeft een fotoverzameling gemaakt betreft een aantal wedstrijden.

Anna en Roosens Westpoint tijdens Horses and Dreams meets Austria in 2017. | © 2017 Koen Gomes
« 1 of 10 »

Read the article also in English


Bron: GOMES Media

Foto’s: © Gomes

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Koen is all-round in media. He has been passionate about the (equestrian) world for many years and travels all over the world. He works currently for different national federations worldwide and studies international politics.
Translate