GOMES Media

Media Management and marketing | Global media production

Nieuws

Bernadette Pujals verder onder Spaanse vlag

De Mexicaanse dressuuramazone Bernadette Pujals staat niet langer geregistreerd onder de Mexicaanse vlag, maar vanaf heden onder de Spaanse vlag. Pujals was Mexicaans meest succesvolle en invloedrijke amazone en nam deel aan twee Olympiades; in Hong Kong 2008 met Vincent en Rio de Janeiro 2016 met Heslegaards Rolex.

Bernadette Pujals en Heselgaards Rolex tijdens CDI Mannheim 2016 | © GOMES

Bernadette Pujals is geboren in de Spaanse stad Barcelona maar vertrok in 1994 naar Mexico nadat ze getrouwd was met haar Mexicaanse man. In 1997 werd ze Mexicaans staatsburger en kwam ze uit onder de Mexicaanse vlag op advies van Mexicaanse officials, nadat ze eigenlijk hoopte voor Spanje uit te komen. Onder de Mexicaanse vlag wist ze uitstekende resultaten te boeken en werd daarmee de meest succesvolle amazone ooit voor het Noord-Amerikaanse land. Ze nam deel aan maar liefs 13 grote Kampioenschappen, waaronder twee Olympische Spelen (Hong Kong 2008 en Rio de Janeiro 2016), twee Wereldruiterspelen (Rome 1998 en Aachen 2006), vijf keer de Pan-American Games (Winnipeg 1999, Santo Domingo 2003, Guadalajara 2011, Toronto 2015 en Lima 2019) en daarnaast nog vier keer deelname aan de Central American- en Caraïben Games (Bogota 2006, Mayagez 2010, Veracruz 2014 en Bogota 2018). Met Vincent brak de amazone pas echt door en wist op de Spelen van 2008 individueel zesde te worden in de Grand Prix Special en won ze tijdens de Pan-American Games in Santo Domingo 2003 (Dominicaans Republiek) individueel zilver en leidde ze het Mexicaanse team naar brons. Ook was ze lange tijd gestationeerd in Duitsland en trainde daar onder meer met Dorothee Schneider.

Ook in Mexico zelf nam ze deel aan verschillende internationale wedstrijden en is ze meerdere malen Mexicaans Kampioen geworden. De afgelopen jaren was ze erg succesvol met de PRE-hengst Curioso XXV, met onder andere goede resultaten in Wellington vorig jaar en een individuele vijfde plaats op haar laatste Kampioenschap en wedstrijd voor Mexico, op de Pan-American Games in Lima (Peru) vorig jaar. Pujals werd in december nog gekroond tot Mexicaans Kampioen tijdens de Nationale Kampioenschappen in Mexico-Stad, tevens met Curioso XXV.

Het Mexicaanse team hoopte in Lima op een teamkwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio, maar kreeg uiteindelijk een individuele startplaats. Martha del Valle Quirarte is op dit moment de best presterende amazone voor Mexico en wist dit jaar in Wellington zeer goede resultaten neer te zetten waarmee zij mikt op de Olympische startplaats. Met het wegvallen van Pujals binnen het Mexicaanse team, verliest Mexico een belangrijke schakel. Zowel de Mexicaanse federatie als de amazone zelf hebben nog niet gereageerd op het bericht van Gomes.


Bron: GOMES Media/FEI

Foto: Bernadette Pujals tijdens CDI Guadalajara (MEX) 2019 | © GOMES

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Koen is all-round in media. He has been passionate about the (equestrian) world for many years and travels all over the world. He works currently for different national federations worldwide and studies international politics.
Translate