De Mexicaanse dressuuramazone Martha Fernanda Del Valle Quirarte was een nieuw gezicht afgelopen seizoen in Wellington. Met haar bruine Lusitano-hengst Beduino Lam reed ze zichzelf in de schijnwerpers en heeft ze de aansluiting bij de wereldtop weten te vinden. Daarmee doet ze ook een gooi naar de Olympische spelen in Tokio, die vanwege het Coronavirus verplaatst is naar 2021. Wij spraken haar dan ook vlak voor de lockdown.

Martha en de KWPN’er Dynamic RS | © 2019 GOMES Media

Op dit moment is Martha de hoogst genoteerde amazone in Mexico en staat ze met twee paarden op de wereldranglijst; de lustitano-hengst Beduino Lam (Dardo II x Urco) en de Nederlands-gefokte Dynamic RS (Dramatic x Fero), die danzkij Nicole Zijlstra bij Martha terecht kwam. Vorig jaar vertegenwoordigde ze Mexico al op de Pan-American Games in de Peruaanse hoofdstad Lima. Mexico werd vierde met het team, waarmee ze een individuele startplek wisten te bemachtigen voor Tokio. Del Valle was individueel ook de hoogst geplaatste Mexicaanse. Samen met haar Portugese man, de Grand Prix-ruiter João Sarsfield Fialho, runt ze een eigen paardenbusiness in Mexico en nu ook daarbuiten. Ze zit op dit moment in een snelvaart: “Het is allemaal heel snel gegaan. Van een Grand Prix in Mexico met twee combinaties in een rubriek naar Wellington met 30 of zelfs meer combinaties in dezelfde rubriek, waarin hele sterke ruiters en paarden deelnemen,” zo zegt ze. Maar ook haar scores gaan omhoog. Zo scoorde ze ruim 72.5% in de Wereldbeker in januari dit jaar. “Onze scores gaan steeds beter. Ik werd zelfs tweede in de Grand Prix afgelopen wedstrijd met bijna 70%. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik dit totaal niet had verwacht dat het zo goed ging, terwijl ik nog zo veel leer. Ik ben zo dankbaar over hoe het allemaal gaat. Mijn stoutste dromen komen gewoon uit.”

Ze besloot vorig jaar naar Wellington af te reizen na vele succesvolle internationale wedstrijden op Mexicaanse grond. “Om mijn startplaats voor Tokio vast te stellen, moest ik Mexico verlaten. Toen moest ik kiezen tussen Wellington of Europa. Ik droom al jaren over Wellington, dus ik denk dat dit met een reden is. Nu was het juiste moment en valt alles op z’n plek.” Maar ze zegt ook alsnog naar Europa te komen. “Mijn plan is om naar Europa te gaan, als de omstandigheden omtrent het Coronavirus het straks toelaten,” zo zegt ze.

Martha en Beduino Lam | © 2019 GOMES Media

Omdat we haar voor de gehele ‘Corona lockdown’ spraken, vroegen we haar hoe ze haar kansen voor Tokio ziet. Hoewel de Spelen nu verder in het vooruitzicht liggen, kijkt ze er toch naar uit. “Het belangrijkste is doorgaan met waar ik nu mee bezig ben en iedere dag beter worden. Natuurlijk komen daar de beste combinaties van de wereld samen, maar dat bedacht ik mij ook over Wellington. Ik doe gewoon mijn uiterste best. Ik zal alles geven, en dat is wat mij het meest gelukkig maakt.” Maar ze is ook kritisch en zegt ook eerlijk dat je niet alles zelf in de hand hebt: “Natuurlijk wil ik dat het iedere wedstrijd beter gaat, maar je punten heb je nooit 100% onder controle. Ook het jureren is mensenwerk. Het belangrijkste hierin, is dat je tevreden de ring uitkomt en weet dat je het niet beter heb kunnen doen. Ik doe iedere dag mijn uiterste best, ik blijf leren en blijf werken om het beste in mijzelf naar boven te halen,” zo zegt de gedreven Mexicaanse.

Mexico | © 2020 GOMES Media

Als laatste spreken we haar ook nog even over de groei van de paardensport in Mexico, met name de dressuursport. Vorig jaar werden er al meerdere CDI’s uitgeschreven in Mexico en begint de sport steeds meer te leven, zowel bij jong als oud. Ze zegt: “Ik denk dat het vooral belangrijk is om de jonge generatie, met name kinderen, te motiveren. Zij zijn tenslotte de toekomst van onze sport in Mexico. Ik hoop deze jonge ruiters dan ook te kunnen inspireren om groots te durven dromen. Want als je echt iets wilt en je werkt er hard voor, dan komen al je dromen uit,” sluit ze positief af.


Read the article in the English version


Bron: GOMES Media

Foto’s: Martha Del Valle tijdens de CDI in Guadalajara (MEX) vorig jaar.
| © 2019 GOMES Media

No responses yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nieuwsarchief
Evenementen
  1. Hangzhou

    10 September 2022 - 25 September 2022
Translate